onsdag 17 juni 2015

Sten i stort och smått

Här är en extrem "terrängruta" i Boafallskogarna. Det som fascinerar är förekomsten av så många olika typer av svarta kartritningstecken sett till en väldigt begränsad yta. Översta bilden är tagen från start vid K1 med fokus på karttecken 208 Blockterräng. Bra ritat här och gick vidare rakt på mot K2 för att uppleva och testa framkomligheten.

Efter en lite mödosam förflyttning på ca 80 meter hittar jag nästa intressanta karttecken 202 Stenformationer som kan (ska?) visas skalenligt. Se bilden nedan som är tagen från start K2. Jämför 202 med karttecken 206 Sten som ska ritas 0.4 = 6x6 meter. Det innebär att småstenarna stjäl viktig kartyta, (+punkthöjder), då de oftast inte är mer än 3x3 meter. Svartbilden är nödvändig men grumlar ner kartbilden och ger dålig läsbarhet i skala 1:15 000 del.

Här är en stenformation från Kjugekull  med kontrollmarkerat kartklipp söder om bilden.
Förvillande likt ett klövviltspår i verkligheten översatt till kartritningsvärlden!
Karttecken 212 Bergidagen (Ö kontrollen) är synnerligen väl inlagt och ger lättfattlig bild över rådande framkomlighet.


202 på Fårö. Stolta raukar. Tyvärr har jag inget kartklipp över den här formationen.

  
Vidare till nästa karttecken 210 Stenig mark, med mindre stenar som kan vara både hindrande och snabblöpta. Hur kan man egentligen bedöma det? Det borde ankomma på vilken löpteknik man behärskar.


Kartan ser plottrig ut och instinktivt vill man undvika att löpa igenom ett sådant parti, när man är där så är framkomligheten faktiskt förvånansvärt bra. Kartklipp under bilden.



210 i enklare tappning. Glesare mellan punkterna och det här är inte särskilt löpnedsättande utan inbjuder mer till att länga på löpsteget.



En bild på stenig mark ute på Hanö som definitivt inte är löphindrande!

Personen på bilden har medgivit publikationen.
Kartklipp och bild är från olika platser.

 210 i kombination med 403.


Avslutar med karttecken 211 Öppet sandområde.



Kartklipp och bild är tagna från olika platser.

Här är 211 och 403 i sin minsta kombination sett till "stenarnas" storlek. Nu är det sand som gäller. Sanden på bilden är delvis vegetationsfri dvs. öppen på stora ytor. Framkomligheten är god men att få ett bra frånskjut under en längre löptid i öppen sand är mycket energislösande.
Karttecknen i kombination med varandra ger en grumlig kartbild.
Är de här karttecknen optimala att användas tillsammans?
Jag själv tycker att 211 är för ett "kompakt tecken".
Kartbilden och kartklippet är från etapp 3 i Friseboda på O-Ringen 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar